Hatvany Lajos Múzeum

3000 Hatvan, Kossuth tér 12.

A Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény elődjét, a Hatvany Lajos Múzeumot 1969. január 1-én hozta létre Hatvan város elöljárósága. A múzeum alapító okirata négy gyűjtő és kutatási területet fed le: régészet, néprajz, képzőművészet és helytörténet. A néprajzi gyűjtemény jellemzően Hatvan környéki tárgyi anyagot tartalmaz, de feliratos falvédők tekintetében például a Kárpát-medence egyik legteljesebb kollekciójával rendelkezik.

A képzőművészeti anyagban megtalálható itt Moholy-Nagy László négy műve. Számos kortárs képzőművészeti alkotást is őriznek a gyűjteményben, többek között Korniss Dezső, Kondor Béla, Lakner László, Deim Pál, Keserü Ilona vagy Maurer Dóra műveit. A múzeum egyik büszkesége Oscar Kokoschka 10 darabból álló litográfiasorozata. Sőt ide került továbbá Lesznai Anna és Gergely Tibor hagyatéka is. Lesznai hagyatékának bekerülése fordulatos és regényes történet.

A régészeti gyűjtemény különböző anyagú és korú régészeti tárgyakkal az újkőkortól kezdve a török korig tartalmaz leleteket elsősorban Hatvanról és környékéről. Kiemelkedő jelentőségű a hatvani kultúra (kora bronzkor) leletei, a népvándorlás korabeli használati tárgyak, középkori érmék, török kori bocskortalpak, kályhacsempék a reneszánsz idejéből.

A történeti gyűjtemény egyaránt tartalmaz helyi és országos jelentőséggel bíró műtárgyakat, dokumentumokat. Georg Hoefnagel Flamand művész várábrázolása, 1577-ben Bécsben nyomtatott magyar nyelvű prédikációs könyv, az 1849-es, Hatvan környéki hadiesemények során elesett katonák sírjából előkerült viseleti elemek, az I. és II. világháborús katonák naplói, valamint a második világháborús fegyverekből, hadifelszerelésből készült emlék- és használati tárgyak valamint Bojár Sándor 1940-es években készült fotói a Hatvanyakról, a kastélyról és annak kertjéről.

A múzeum 1996-ban került a 18. század elején épült néhai fogadó épületébe, amely mellé gróf Grassalkovich Antal sörfőzdét építtetett.

A múzeum 2014-ben teljesen újjászületett, interaktív élményeket nyújt modernizációja fontos mérföldkő a város kulturális öntudatának visszaszerzésében. A kiállításokon kívül múzeumpedagógiai rendezvények, családi programok, komolyzenei hangversenyek, valamint szakelőadások nyújtanak élményt, tudást a város kultúra szerető közönségének. A 2014-ben a múzeum része lett a régi hagyományhoz méltóan egy sörfőzde is, amelyben saját receptura alapján világos, barna-és búzasört készítenek és szolgálnak fel.