Belvárosi Szent Adalbert Római Katolikus Templom

A város feltehetően egy előkelő személy nevét őrzi a honfoglalás korából. A csornai premontrei prépostság alapító levele Hotvinról tesz említést 1180 körül.
Csorna ugyanis a hatvani prépostság filiája volt, az első szerzeteseit innen telepítették át.
A hatvani prépostságot Prémontré anyakolostorának halotti megemlékezési könyve szerint Simon bán alapította 1170 körül Antiochiai Szent Margit tiszteletére. Kozák Károly régész szerint lotharingiai mesterek építették épületeit, melyek a mai Városháza helyén állhattak. A külföldi mesterek a hatvani építkezés munkálatainál feltehetően magyar kőfaragókat és kőműveseket is alkalmaztak.


A prépostságot Váradhegyfok (Nagyvárad, Oradea, Románia), az első magyarországi prépostság népesítette be szerzetesekkel, akik itt számos oklevelet készítettek. Ez az ún. hiteleshelyi tevékenységük alapvetően hozzájárult a település fejlődéséhez. A prépostság 1332-ben az üresedésben levő egyházak között szerepelt.

A premontrei rend adminisztrálta a legkorábban 1273-ban említett, Szent Mária Magdolnáról elnevezett, és a vár 1596. évi ostromakor elpusztult templomot. A mai barokk templom valószínűleg ennek a helyén áll.

Helyszín részletei
Helyszín a térképen

Enter your Google Map API from the Theme Settings panel.

Események ezen a helyszínen
Lehet, hogy neked is tetszenének ezek az események.
2022. november 27.
A Grassalkovich Énekegyüttes ünnepi műsora.
2022. szeptember 30.
Szeretettel várnak mindenkit a Zene Világnapja alkalmából. A koncerten a Hatvani Kamarazenekar és a Trio Passacaglia lép fel. Ingyenes program!
2022. május 6.
Az Art Cafe 60 Egyesület szervezésében Klasszikus zenei koncerten vehetnek részt a látogatók. Hangversenymester: Dávid Eszter A rendezvényről bővebb tájékoztatás az Art Café 60 Egyesület Facebook oldalán.