Ady Endre Könyvtár

Az állami közművelődési könyvtár kialakítására az első nyomokat 1950-ben találjuk, amikor is az Országos Könyvtári Központ 1950. márciusában 150 kötet könyvet telepített a városba, amely egy erre a célra rendszeresített ládában érkezett, ez tekinthető a jelenlegi könyvtár magjának. A könyvtár kezelését Csáti József tanító látta el társadalmi munkában. Munkáját két általános iskolás tanuló is segítette.

A könyvtár első függetlenített könyvtárosát 1951. április 20-án nevezték ki. A könyvtár saját könyvállománya csak 1952-től kezdett kialakulni. 1952-tol 1975-ig a könyvtár igazgatója Békés György volt, az ő nevéhez fűződik a könyvtár kialakításának munkája.

Nagy huzavona után a Horváth Mihály út 8. szám alatti épület egy részét jelölték ki könyvtár céljára. Az épület átalakítási költségeire a népkönyvtári központ 15.000 Ft hitelt biztosított, melynek nyomán megindultak a munkálatok. Az új könyvtárat 1952. december 21-én avatták fel. 1953-ig a könyvtárnak 1 főfoglalkozású könyvtárosa volt. 1953. január 1-től 3 főhivatású könyvtáros látta el a könyvtári munkát.

1953. január 1-én a könyvtár a járási tanács irányítása alá került, mint a végrehajtó bizottság intézménye. Lényegében e lépéssel veszi kezdetét a közművelődési könyvtár fejlődése Hatvanban.

Az intézmény Ady Endre nevét 1955-ben vette fel, melynek magyarázata Hatvany Lajos és Ady Endre jó emberi kapcsolatára utal. Állítólag, a költő Hatvany Lajos meghívására többször is vendég volt Hatvanban.

A könyvtár 1956-tól 1966-ig a városi tanács épületében működött 4 helyiségben. 1966 – ban a Szövetkezet u. 6. sz. (ma Hatvany Irén u.) épületbe költözött.

1969-ig Járási Könyvtár, 1970-től Városi Könyvtár . 1990–től Városi Könyvtár és Közösségi Ház, majd 1998-tól Ady Endre Könyvtár Közösségi Ház és Innovációs Központ a pontos megnevezése.

Forrás: http://www.konyvtarhatvan.hu/hu/node/1880

Fotók
Helyszín részletei
Working Hours
  • Weekdays
    9:00- 18:00
  • Saturday
    08:00 - 12:00
  • Sunday
    szünnap
Helyszín a térképen

Enter your Google Map API from the Theme Settings panel.

Események ezen a helyszínen
Lehet, hogy neked is tetszenének ezek az események.
2022. november 7.
Az Ady Endre Könyvtár a kortárs magyar irodalom legkiválóbb képviselőivel rendszeresen szervezíró-olvasó találkozókat. Idén ősszel Závada Pált látjuk vendégül, akivel – a már megszokott módon – Bacsa Tibor beszélget. A beszélgetést zenei részletek gazdagítják Rajk Judit énekművésznek köszönhetően, aki a...
2022. november 3.
Női élménytér Fehér Ágnessel, a Fábián Zoltán Olvasótábor vezetőjével.Ide érkezve jelen lehetsz egy olyan körben, ahol az ének, a zene, a mese és az alkotás örömévelfűszerezve, a természettel körforgásban teremtünk, megélünk, nevetünk, alkotunk, felismerünk,dúdolunk, szárnyalunk, töltődünk, erőt gyűjtünk, támogatunk, azért,...
2022. október 25.
Rövid nyári szünet után ősztől tovább folytatódik felnőtt könyvklub a könyvtárban! Minden hónaputolsó keddjén beszélgetés egy-egy, közösen választott és a hónap során elolvasott regényről. Szeretettelvárnak új tagokat is, akik szeretnek olvasni és szívesen beszélgetnének könyvekről!Ingyenes program!